Polski

Fundacja Gaja jest instytucją humanitarno-charytatywną, której ideą nadrzędną działalności jest pomoc dzieciom i młodzieży oraz osobom niepełnosprawnym w nauce i rozwoju.

Gaja - Matka Ziemia, powstała w lipcu 2001 roku.

Cele działalności Fundacji:

• Działalność charytatywna i humanitarna na rzecz dzieci i młodzieży oraz osób niepełnosprawnych,
  • Wszechstronna pomoc w rozwoju osobowościowym, fizycznym i społecznym,
  • Pomoc w edukacji,
  • Ochrona zdrowia, rehabilitacja dzieci i osób niepełnosprawnych,
  • Ochrona dóbr kultury,
  • Ochrona środowiska.

Nasz dorobek i doświadczenia w pracy charytatywnej, utwierdziły nas w przekonaniu, można realizować przedsięwzięcia na pozór bardzo trudne, stanowiące wyzwanie a jednocześnie służące innym.

Nie jesteśmy związani z żadną firmą komercyjną. Pragniemy realizować nasze zadania w miarę możliwości niezależnie.

Nie jesteśmy związani z żadną partią polityczną.

Szacunek dla drugiego człowieka, natury i respektowanie podstawowych, ludzkich wartości fundamentem naszej działalności.

Kierujemy się zasadą, część społeczeństwa, słabsza intelektualnie i finansowo, powinna być wspomagana przez jego silniejszą, lepiej prosperującą grupę, nie tylko z pobudek humanitarnych, ale w swoim dobrze pojętym interesie osobistym i społecznym.

DESIDERATA

Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechupamiętaj jaki pokój może być w ciszy. Tak dalece jak to możliwe , nie wyrzekając się siebie, bądź w dobrych stosunkach z innymi ludźmi. Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego, co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, Oni też mają swą opowieść. Jeżeli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od Ciebie. Ciesz się zarówno swymi osiągnięciami jak i planami. Wykonuj z sercem swą pracę, jakakolwiek by była skromna. Jest ona trwałą wartością w zmiennych kolejach losu. Zachowaj ostrożność w swych przedsięwzięciachŚwiat bowiem pełen jest oszustwa. Lecz niech Ci to nie przesłania prawdziwej cnoty, wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie pełne jest heroizmu. Bądź sobą a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć: nie bądź cyniczny wobec miłości, albowiem w obliczu wszelkiej oschłości i rozczarowań jest ona wieczna jak trawa. Przyjmuj pogodnie to co lata niosą, bez goryczy wyrzekając się przymiotów młodości. Rozwijaj siłę
ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla Ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź łagodny dla siebie . Jesteś dzieckiem Wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa; masz prawo być tutaj i czy to jest dla Ciebie jasne, czy nie, nie wątp, że Wszechświat jest taki jak być powinien. Tak więc bądź w pokoju z Bogiem cokolwiek myślisz o jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek Twe pragnienia: w zgiełku ulicznym, zamęcie życia, zachowaj pokój ze swą duszą.Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten Świat jest piękny. Bądź uważny, staraj sie być szczęśliwy.

Tekst znaleziony w starym kościele w BALTIMORE datowany w roku 1692

EINSTEIN O MIŁOŚCI

Pod koniec lat 80.ubiegłego wieku Lieserl, córka Alberta Einsteina, przekazała Uniwersytetowi Hebrajskiemu ( Jerozolima) 1400 listów napisanych przez jej ojca – z zastrzeżeniem aby nie publikować ich treści dopóki nie minie 20 lat od jego śmierci. Poniżej prezentujemy fragmenty jednego z nich. Genialny naukowiec przedstawia w nim swe credo, które dla niektórych może okazać się sporym zaskoczeniem.
     „ Kiedy przedstawiłem teorię względności, bardzo niewielu mnie zrozumiało, a to co teraz wyjawię , aby przekazać ludzkości, również spotka się w świecie z brakiem zrozumienia i uprzedzeniem.
( … )  Istnieje niezwykle potężna siła, dla której, jak dotąd, nauka nie znalazła oficjalnego wytłumaczenia.  ( … )  uniwersalną siłą jest MIŁOŚĆ. Naukowcy szukając jednolitej teorii Wszechświata, zapomnieli o najpotężniejszej , niewidzialnej sile. Miłość jest Światłem, które oświetla tych, którzy dają i przyjmują. Miłość jest grawitacją, ponieważ sprawia, że ludzie czują się przyciągani do innych. Miłość jest mocą, ponieważ pomnaża to, co w nas najlepsze i nie pozwala ludzkości zginąć w jej ślepym egoizmie. Miłość rozwija i ujawnia. Dla Miłości żyjemy i umieramy. Miłość jest Bogiem, a Bóg jest Miłością.  ( … ) To czynnik, który zbyt długo ignorowaliśmy, być może dlatego, że boimy się miłości, ponieważ jest jedyną energią we Wszechświecie, która nie podlega woli człowieka. ( … )  Jeżeli zamiast E = mc 2,  przyjmiemy, że energia potrzebna do uzdrowienia  świata może być otrzymana poprzez miłość pomnożoną przez podniesioną do kwadratu prędkość światła, dojdziemy do wniosku, że miłość jest najbardziej potężną siłą, jaka istnieje, ponieważ nie ma żadnych ograniczeń.  Po tym jak ludzkość poniosła klęskę, chcąc wykorzystać i kontrolować inne siły Wszechświata, co obróciło się przeciwko nam, konieczne jest, abyśmy karmili siebie innym rodzajem energii…
      Jeśli chcemy, aby nasz gatunek przetrwał, jeśli mamy znaleźć sens w życiu, jeśli chcemy ocalić świat i każdą czującą istotę, która go zamieszkuje, miłość jest jedyną odpowiedzią.
( … )  Głęboko żałuję, że nie byłem w stanie wyrazić tego, co jest w moim sercu, które cicho bije dla Ciebie przez całe moje życie. Być może za późno na przeprosiny, ale ponieważ czas jest rzeczą  względną, muszę ci powiedzieć, że kocham cię i dzięki Tobie dotarłem do ostatecznej odpowiedzi !”.

Twój ojciec Albert Einstein
                                                                   Żródło : miesięcznik "NIEZNANY ŚWIAT"